Ваздух у Инђији нездрав, избегавајте вежбање на отвореном, препоручује се ношење маске

Aktivizam Društvo Vesti

Квалитет ваздуха у Инђији је на веома ниском нивоу и представља опасност за грађане, посебно за осетљиве групе. Према подацима сајта за мерење квалитета ваздуха ‘Eр вижуал’ индекс загађења износи 155, што је окарактерисано као нездраво.

Шеталиште

Србија спада у групу земаља са веома лошим квалитетом ваздуха, а прва је у Европи по броју смртности од загађења. У овом моменту, најзагађенији регија на свету је југостисточна Азија.

Када је реч о окружењу, и суседне општине муче муку са овим проблемом. У Србији највећи индекс загађења тренутно имају Ваљево и Бор.

ШТА ЗНАЧИ ИНДЕКС ВЕЋИ ОД 150?

Уколико је индекс загађености већи од 150, то значи да је ваздух нездрав за ширу јавност, а посебно за осетљиве групе. Може доћи до нежељених ефеката, и погоршања рада срца и плућа.

Стручњаци саветују  да се избегава вежбање на отвореном, као и вожња бициклом. Такође, препорука је да се носе  маске.

КАКО СЕ МЕРИ ЗАГАЂЕНОСТ?

АКИ број, или индекс квалитета ваздуха, систем је за превођење понекад збуњујућих и неинтуитивних мерења концентрације загађивача у једну лако разумљиву скалу како би се јасно представио здравствени ризик који представља загађење околног ваздуха.

Формула индекса обично узима у обзир до 6 главних загађивача (ПМ2.5, ПМ10, угљен моноксид, сумпор диоксид, азотни диоксид и приземни озон) и израчунава здравствени ризик (или АКИ број) за сваки од њих у било којем тренутку. Укупни АКИ број у датом тренутку диктира “најризичнији” загађивач, са највећим АКИ бројем.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *