ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ Време је да кренемо да је чувамо јер другу немамо

Aktivizam Društvo Vaš stav Vesti

Широм света данас, 22 априла обележава се Међународни дан планете Земље као подсетник да нам наша племенита Планета и њени екосистеми дају живот и као упозорење на опасности које прете животу на Земљи,  биљним и животињским врстама, услед развоја индустрије,  повећане потрошње енергије,  глобалног загревања и климатских промена.

Image may contain: 5 people, including Suzana Vukovic, child and outdoor

Лепо! Питање је да ли је довољно посветити један дан у години добробити наше планете!?

Дан планете Земље је први пут обележен 22. априла 1970. године у САД-у.  Велике демонстрације тога дана биле су усмерене против угрожавања природне средине изливањем нафте, загађењем изфабрика, депонија… тражило се заустављање тровања животног окружења отпадним водама, пестицидима, издувним гасовима из аутомобила и заштита дивљих врста

Овај датум службено је прихваћен на Конференцији Уједињених нација о животној средини 1992.године у Рио де Жанеиру.

Када је пре 49.година  Гајролд Нелсон иницирао идеју да овај дан буде изабран и посвећен очувању Земље нико, ни у најружнијим сновима није могао да замисли како ће наша планета данас изгледати и како ће тада мали проблемн постати огромни.

Да ли се нешто променило од кад обележавамо овај дан, или од прошле године? Јесте, нажалост! Шума, биљних и живорињских врста, чисте воде је мање, пластике, другог ђубрета и различитог загађења све више. Један дан не може да промени ништа, планети не можемо да помогнемо ако се само тог дана сетимо ње. Потребно је много више од једног дана и много људи.

Image may contain: 4 people, including Suzana Vukovic, people standing, child, outdoor and nature

Никада од настанка наше Земље није постојала врста, која себе назива најинтелигентнијом, која је имала моћ (и ту моћ користи) да стално уништава друге и саму себе, никада није постојала врста  која је ближе од нас уништењу планете.

Дан планете Земље је дан људи, дан када морамо да се сетимо да загађивањем и уништавањем планете највише уништавамо људску врсту. Нажалост, током последњих година уместо да идемо напред, стичемо нова знања, побољшавамо услове живота и штитимо нас и природу све је више оних који желе у нека друга времена, времена алтернативних стварности, теорија и чињеница, времена у којима је једино битна моћ (појединца) и искоришћавање других, времена у којима знање, напредак и добробит већине нису важни. Срећом, још има довољно оних који то желе, и могу да спрече!

Дан планете Земље се обележава сваке године широм света различитим акцијама које имају за циљ да скрену пажњу јавности на значају очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести.

Повећање броја становника на Земљи и индустријализација довеле су до загађења ваздуха, воде и земље. Све већи проблем су и нехигијенски дивље депоније. Последњих стотинак година планета је доживела веће загађење него милионима година уназад. Неодговорно људско понашање је довело до климатских промена, до ефекта стаклене баште, до глобалног загревања, до нестајања многих биљних и животињских врста са лица Земље.

 

 

Зато је Дан планете Земље подстицај следећим људским активностима:

-стварање услова за одрживи развој

-очување биолошких разноврсности

-штедљиво коришћење природних ресурса

-коришћење оних извора енергије које могу да се обнове

-правилно одлагање смећа и коришћење секундарних сировина рециклажом

-борба против свих фактора која штетно утичу на климатске промене

Решење многих проблема се може наћи у образовању. Образовање је процес који траје целог живота, никад није касно! Образовање је основа за напредак. Морамо да оснажимо људе знањем и подстакнемо на акцију у одбрани животне средине.

Дан планете Земље је прилика да сваки грађанин размисли о свом понашању према Земљи и да допринесе да Земља буде чистија и лепша. Само здрава и чиста животна средина може да нам пружи квалитетнији живот. Заједничким снагама треба да се подигне свест о потреби заштите животне средине и одговорног понашања.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *