GRAĐANI BIRAJU 6 stvari na koje je bolje potrošiti 9 miliona dinara namenjenih za festival narodne muzike

Aktivizam Društvo Kultura Vaš stav Vesti

Pre nekoliko nedelja, Inđijativa je iznela svoj stav po pitanju održavanja festivala narodne muzike “Saund samer”. Mi smatramo da je 9 miliona previše novca dati za dva dana zabave.

Apsolutno poštujemo sve odluke nadležnih koje su u zakonskim okvirima, ali po Ustavu Republike Srbije imamo pravo na mišljenje o njima. Ovoga puta mi nismo saglasni sa odlukom da se za nekoliko sati muzike izdvoji tolika količina novca. 

Kao pobornici demokratije i učešća građana u donošenju odluka koji se tiču njih samih,  organizovali smo anketu u kojoj smo građane pitali šta oni smatraju o tome da festival bude organizovan, te smo ih pozvali da nam daju predloge o tome na šta je bolje potrošiti novac.  Više od 90% anketiranih smatra da novac treba preusmeriti na druge stvari.

Stiglo nam je oko 40 predloga, a pojedini građani imali su iste ideje. Tim Inđijative je izabrao 6 najboljih predloga.

U daljem tekstu moći ćete da pročitate argumentaciju i činjenice u vezi svakog predloga, a plan nam je da nakon što se građani upoznaju sa izborom, pristupimo glasanju i svi zajedno pokušavamo da utičemo na to da se 9 miliona preusmeri na nešto što je građanima u ovom trenutnu daleko potrebnije, i šta će im biti od koristi više godina.

Image result for citizens vote

 

1. NOVI PARK KOD POLIGONA I OBNOVA MOBILIJARA

Najveći broj predloga o tome na šta je bolje potrošiti novac od festivala odnosio se na uređenje zelenih površina. S obzirom na to u delu grada kod autobuske stanice ne postoji nijedna uređena površina, mi predlažemo da se uz poligon na kraju Miletićeve napravi potpuno novi park koji će sadržati klupe, dečiji mobilijar i javnu rasvetu. Građani tog dela grada nemaju nijednu zelenu oazu gde bi mogli da sa svojom decom provodne slobodno vreme. Ta lokacija je idealna za park jer je udaljena od puta 20 metara, a tu već postoji značajna količina zelenila. Takođe, u mnogim parkovima klackalice i ljuljaške su stare po nekoliko decenija, pa bi bilo lepo konačno i obnoviti sve parkove na teritoriji opštine.

2. OPREMANJE ŠKOLSKIH LABORATORIJA

Iako smo zatrpani u moru raznih tabloidnih naslova i političkih rubrika i novosti koje neretko preletimo očima listajući novine i koje ne izazivaju naročito izražajne emocije, često ispliva po koji senzaciolan jednodnevni naslov o uspehu mladih ljudi. Izrazio sam se tako jer ponekad takvi uspesi koji su često i bez presedana, ne dobiju svojih 5 minuta slave, čak i da dobiju bivaju ponovo zatrpani i nestanu u obamrlosti dnevno-političkih tema. Ta deca zaslužuju beskrajno više od trenutka pažnje jer su oni buduće mašinovođe našeg društva.

 

Od zlatnih olimpijskih medalja iz matematike, nagrada i pohvala sa raznih vodećih fakulteta, pa čak i svetske šampionke u varenju (zavarivanju?)! Hej narode, kakve mlade ljude imamo? Ništa nisu tražili do sada, ništa ne traže ni od sada, samo su činili ono što im srce kaže…
A pogledajte samo uslove u kojima naši milioneri iz blata streme ka zvezdama? Pogledajte škole u kojima se edukuju, labaratorije gde vrše prve eksperimente, prakse koje pohađaju, računare na kojima svoje prve kodove kucaju? Gde oni to upoznaju prirodu i sebe?
Najmanje što možemo da uradimo jeste da im damo prave USLOVE, da im obezbedimo svu opremu, sve knjige, sve mašine i računare, sve poligone i sav komfor koji zaslužuju zbog svog izbora da se obru nad naukom!

Image result for modern laboratory school

 

Njihovu zahvalnost ćete videti tek u budućnosti, kad odluče da ostanu i ulože znanje.
Hajde da ti naslovi ne budu lepota leptira kojeg pojede vreme. Pokažimo da uživamo u njima i da stalno mislimo na njih.
Nedajmo da nam ode još jedan Tesla za ameriku!
Za labaratorije u školama!
Za modernije obrazovanje, za mlade ljude!

3.  PLANSKO POŠUMLJAVANJE LEJA

Svima nam je poznato koliko često stanovnici Inđije posećuju Leje kao jedno od omiljenih mesta za rekreaciju. Leje predstavljaju veliki prostorni potencijal ekološkog karaktera za stvaranje park-šume sa stazama za šetnju i trčanje kao najčešće aktivnosti ovog prostora. Stvorena park-šuma koja je oplemenjena bogatstvom novih biljnih vrsta, uz staze za šetnju i trčanje, omogućuje da se ostvare psihičke i fizičke aktivnosti posetilaca.

 

4. IZGRADNJA NOVOG POTPUNO OPREMLJENOG TERENA U ŠANGAJU

 

Danas je već svima dobro poznato koliko fizička aktivnost ima pozitivnih efekata na psiho-fizicke sposobnosti pojedinca, u internet eri gde je informacija na jedan klik od tebe često se nalaze pogrešni podaci kao i već zgrađeni mitovi o tome kako, zašto i da li treba vežbati i hraniti se zdravo.Ovim putem želimo da istaknemo značaj izgradnje sportskog terena.

Kako to obično biva, u moderno doba roditelji često nemaju vremena za svoju decu pa im iz nekih suludih razloga ponajviše izgovora, daju tablet, telefon ili neku kompjutersku igricu kako bi deca bila što tiša i mirnija, u stvari ne znaju koliko usporavaju njihov razvitak. Deca nisu bez razloga radoznala.

Kada deca pokušavaju da savladaju osnove nekog sporta kao što je na primer košarkaški dvokorak, šut na gol, vođenje lopte rukom ili nogom, tada su najdominantnije motoričke sposobnosti koje su direktno povezane sa inteligencijom kao što je na primer koordinacija.

 

Takođe svi sugrađani koji su u drugoj ili trećoj životnoj dobi mogu da upražnjavaju čuveni “basket”. Kolektivni sportovi se preporučuju svima jer imaju direktnu povezanost sa većom gustinom kostiju, izdržljivosti, povećanjem mišićne mase itd.

Dakle, nije zaista bitno da li će sa nekog “novog” terena izaći novi Miloš Teodosić ili Nemanja Vidić, na nama je da se nadamo, ali je mnogo bitnije da naše stanovništvo bude radno sposobno a naša deca stvore zdrave životne navike koje će kasnije prenositi na svoju decu i tako stvarati dugoročne benefite za sve nas.

5. BICIKLI ZA SVE

Jedan od predloga koji nas je veoma zaintrigirao, i predložen od nekoliko sugrađana koji su nam pisali, jeste postavljanje stanica za bicikle na nekoliko lokacija u našem gradu. Ova praksa se primenjuje u svim razvijenijim gradovima kako u svetu tako i kod nas. O blagodetima ovog poduhvata nema potrebe puno govoriti. Svako ko je iole razuman jasno mu je koliko vožnja bicikla pozitivno utiče na zdravlje i koliko će se smanjiti aerozagađenje u gradu.

Uz stanice za “iznajmljivanje” ideja je da se postave i parking rešetke ispred svake javne ustanove kao i na lokacijama visoke cirkulacije stanovništva. Naravno sve ovo bi bila uvertira koja zahteva i da se obezbedi odgovarajuća infrastruktura u vidu namenskih staza za kretanje biciklista po celom gradu kako bi njihova bezbednost bila zagarantovana.

6. LETNJI EKO-FESTIVAL

Mesec JUN bi nakon završetka školske godine mogao izmamiti dečije osmehe kroz eko avanturu za pamćenje. Festival bi, u trajanju od nedelju dana, ispunjen raznovrsnim edukativnim i rekreativnim sadržajem doprineo fizičkom i umnom razvoju dece.

Formula za nezaboravnu avanturu glasila bi ovako:

1.Zameniti mobilne telefone dvogledima i postati šumski detektiv obronaka Fruške gore, osmotriti što veći broj insekata i mirisnih cvetova.
2. Planinariti uz cvrkut ptica, na cilju se osvežiti vodom i užinom iz rančeva koje smo zajedno ranije pripremili, kampovati uz logorsku vatru.
3. Uskočiti u čamac za vožnju Dunavom i barom. Obavezno obući prsluke za spasavanje, jer nam je bezbednost na prvom mestu.
4. Ukoliko nam se na putu nalazi puž, pažljivo ćemo ga zaobići, a ukoliko primetimo trulo stablo, posaditi zajedničkim snagama novo drvo.
5. I još: muzika, ples, film, slikanje, eko radionice, sport, takmičenja u timovima.

Sve sa ciljem razvijanja ljubavi prema prirodi i timskom radu, razvijanja tolerancije, hrabrosti, istrajnosti, snalažljivosti, samopouzdanja, kreativnosti, spontanosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *