ИНЂИЈАТИВИЗАМ СЕ ШИРИ СРБИЈОМ

Aktivizam Društvo Vesti

Сви бисмо волели да нам средина у којој живимо буде здравија и уређенија, а опет, мало кад смо спремни да нешто заједнички предузмемо да тако и буде. Кад су схватили да би много тога што им смета волели да промене у свом граду, а да од критике и жаљења нема ништа, осморо студената из Инђије спонтано је дошло на идеју да нешто предузму и да са речи пређу на дела. Тако је настала Инђијатива, удружење волонтера и активиста, са циљем да заједно са суграђанима и властима раде на откривању и решавању разних проблема у својој локалној заједници.

Својом активношћу Инђијативци су дефинитивно разбудили и суграђане и општинску власт, мада су реакције на њихов рад од самог почетка биле подељене.

Било је и позитивних и негативних. Грађани су нас у почетку посматрали са великом дозом сумње, тражећи да проникну у мотиве нашег рада за које су мислили да су скривени и подстакнути личним интересом. С друге стране, општинска власт је имала врло позитиван став према нама јер им се свиђао полет и ентузијазам којим смо зрачили. Временом су се ствари окренуле. Грађани су нас заволели зато што смо радом и делом стали иза својих речи и нисмо се плашили да похвалимо општинску власт кад је за то створен услов али и да искритикујемо када је критика више него неопходна. Са таквим ставом су нам се ипак врата општине добрано притворила”, каже Младен Рајић, један од активиста удружења које сада броји седморо стручњака разних професија, уједињених у жељи да својим знањем подстакну позитивне промене у друштву.

Суграђани им се редовно обраћају путем мејла или друштвених мрежа са захтевом да се неки проблем реши, а инђијативци траже да се ситуација детаљно опише и по могућству забележи као слика или видео, а често одлазе и на терен да причају са суграђанима о томе шта их тишти. Након тога контактирају надлежне службе путем Система 48 – платформе која је имплементирана у општини и служи за пријаву комуналних проблема.

Уколико је проблем другачије природе, обраћају се институцијама писаним и усменим путем, користећи сва средства и алате осигуране законским регулативама према правилима деловања демократског друштва – пишу молбе, захтеве за информације од јавног значаја, петиције и др.

Оно што је можда наш печат јесте то што свему дајемо медијски карактер који проблеме приближава целој заједници. Тиме се стиче масовност и остварује одређени притисак који подстиче доносиоце одлука да приложе решење”, истиче Младен.

Image result for младен рајић
Младен Рајић

Велики део свог кредибилитета инђијативци су изградили путем портала и друштвених мрежа, што им је помогло да постану видљивији не само у локалу него и широм земље. Тако сад и житељи Инђије, као и цела Србије, могу да виде да је током последњих годину дана ово удружење успело да иницира и помогне да се реши више од 200 проблема у њиховој општини.

На сваку од тих акција су поносни, али ипак издвајају хуманитарни пикник у Зоо врту „Коки“ на ком су организовали низ радионица и аукцију слика, а прикупљен новац проследили за лечење двоје малих суграђана. Велику пажњу добила је и акција-реакција, када су испратили,нелегално сечење два стабла липе у самом центру града и тражили од надлежних да се починилац казни и да посади нова стабла.

“Надамо се уређењу паркова у 2020. години јер ако има новца за фестивале, онда мора бити и за зелене површинe”

Последња акција на коју су посебно поносни јесте покретање изазова #прО2диши – којим су подстакли суграђане да саде дрвеће и смање употребу пластичних кеса. На основу досадашњег искуства инђијативци су приметили да су грађани најосетљивији на проблеме код којих јасно увиђају да се новац из буџетских средстава користио лоше или ненаменски.

Такви проблеми директно погађају већину грађана и око њих се највише активирају”, каже Младен и додаје да је, с друге стране, општинска власт најтврђа на оне проблеме који директно указују на неодговорност надлежних.

“Обично су то ствари које би требало да су решен неким пројектом или предвиђеним средствима у буџету, а нису. Ту наилазимо на конфликт који ескалира са сваком критиком која буде јавно упућена на рачун оних које сматрамо кривим. Свакако, веома је тешко решавати проблеме који захтевају стратегијско и дугорочно бављење истим јер се перспектива надлежних за бављење тим проблемима обично протеже на период од четири године – период једног мандата.”, oбјашњава Рајић.

Има и ситуација кад неки проблем упорно не може да се реши, али Инђијативци се не предају. Један од таквих примера је проблем ивичњака који се налази на пешачком прелазу који је неприлагођен особама које имају потешкоћа при кретању и крећу се у колицима, као и мајкама које туда често пролазе са дечијим колицима јер је ту и почетак пешачке зоне у центру града.

Решење проблема, тачније, обарање ивичњака чекамо скоро годину дана. Имали смо обећања надлежних да ће проблем бити решен у року од неколико дана, па кад крене грађевинска сезона, итд. Разлози зашто се то још није решило и данас нам нису јасни, али за годишњицу нерешавања припремамо перформанс који ће, надамо се, привући пажњу и одјекнути шире од Инђије и изазвати реакцију. Поента је да не одустајемо ни од једног проблема”, истиче Младен.

Један од циљева удружења јесте да Инђија, као најмање зелена општина у Војводини, постане Зелена престоница Србије. Будући да је Војводина генерално слабо пошумљен
регион, а да је Инђија једна од развијенијих општина, Инђијативци сматрају да она треба да предњачи у томе да се овај тренд промени. Инђијативци нису само разбудили Инђију, него су мотивисали и многе локалне заједнице широм земље.

Охрабрујемо сваког ко има сличну визију ствари да нас контактира и подели своју причу са нама”, каже Младен и додаје да је удружењ Инђијатива успоставило контакт са сличним организацијама у Србији јер нас у региону повезује и оно што је добро, али и исти проблеми. На измаку године Инђијативци полако приводе крају постојеће акције, као што је сађење стабала, и спремају се за нове.

Упоредо раде на пројекту ревитализације дечијих игралишта и спортских терена у општини с акцентом на повећању зелених површина. Пројекат би требало да почне почетком следеће грађевинске сезоне уколико све буде по плану.

На питање колико се Инђија променила за последњих годину и по дана, Младен Рајић с поносом истиче да се, упркос загађењу, у ваздуху шири Инђијативизам, који изазива позитивне реакције код грађана. Они су сада мотивисани да изађу из своје зоне комфора, да гласно говоре о својим проблемима и да почну сами да траже пут ка решавању истих.

Инђијативце пак храбри то што виде да нису сами и да имају подршку и помоћ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *