ФЕЉТОН: Зашто је добро да се бавимо спортом и рекреацијом? Како да сачувате ваше здравље?

Sport Vaš stav Vesti

За здравље и благостање човека, поред здраве исхране, неопходна је и редовна физичка активност. Међутим, упркос све обимнијем знању о значају и неопходности физичке активности, изгледа да нигде није већи раскорак између онога што знамо и онога што чинимо као кад је реч о овом начину понашања. То се јасно уочава код нашег становништва које је изгледа физички неактивно у свим сегментима живота – у школи и на послу, транспорту или током слободног времена. Превише времена проводимо испред екрана где тенис или кошарку играју други, а да смо сами заваљени у фотељу, свуда идемо колима, бицикл скупља прашину у подруму а годинама се нисмо бавили спортом или рекреацијом. Имајући у виду да је физичка активност важна за све људе читавог живота, већина нас може значајно да побољша своју физичку активност, а већ мале промене могу имати велики утицај на здравље појединца и јавно здравље становништва Србије!

Image result for Sport people

Навике у исхрани, количина и квалитет намирница које свакодневно конзумирамо, представљају фактор очувања здравственог статуса на који је пажња јавности највише усмерена. Са друге стране, недовољно пажње се придаје обиму и врсти физичке активности, која представља основно средство за повећање калоријске потрошње и редукцију гојазности која има пандемијски карактер. Ипак, истраживања везана за еволуцију људи указују на значајну везу ова два фактора. Људи, као ловци-сакупљачи, поседују ефикасан систем за енергетско обезбеђење дуготрајне физичке активности, способност производње велике количине енергије када је то потребно, као и капацитет за складиштење енергије. Енергија се током еволуције трошила углавном у циљу налажења хране, што је најчешће захтевало дуготрајну физичку активност на великој територији.

Related image

Током неколико милиона година, наведени механизми су омогућили људима да опстану. Нагла промена окружења у току последњих неколико векова довела је до недовољне адаптације човека на промењене услове средине. Људи нису добро припремљени на живот у условима када је високо калорична храна доступна у великим количинама.
Даље, са смањењем енергетске потрошње приликом тражења хране, смањује се и укупна дневна енергетска потрошња. Такође са напретком технологије, у смислу моторизованог транспорта, аутоматизације производње и примене остале технологије, која замењује физички рад човека, додатно се умањује и потреба за физичком активношћу. Коначно, јефтине и доступне компјутерске игре, гледање телевизије, експанзија Интернета направиле су од куће пожељно место за боравак. Као резултат, све је теже пронаћи време и мотивацију за упражњавање физичке активности и одржавање нивоа форме потребног за здрав живот. Резултат свега горе наведеног јесте и чињеница да око 60-70% популације развијених земаља не остварује минимални ниво физичке активности препоручен у циљу одржавања здравља и енергетског баланса.

Related image

Пре објашњења повезаности физичке активности и здравља, значајно је утврдити шта се подразумева под физичком активношћу и њој сличним појмовима. Физичка активност представља сва кретања која повећавају енергетску потрошњу изнад потрошње у миру. Под овом врстом активности углавном се подразумевају свакодневне активности као што су ходање, вожња бицикла, пењање уз степенице, рад у кући, одлазак у набавку. Вежбање, са друге стране, представља планску и сврсисходну физичку активност чији је примарни циљ унапређење здравља и физичке кондиције (форме). Карактеристични облици ове врсте активности представљају брзо ходање, вожња бицикла, аеробик и активни хобији, као што су баштованство или такмичарски спорт. За разлику од физичке активности и вежбања, који представљају бихејвиоралне процесе, физичка кондиција или форма (фитнес) представља збир атрибута као што су снага или издржљивост који детерминишу капацитет за обављање физичке активности.

Related image

 

Физичка форма у великој мери зависи од нивоа физичке активности, те се различити програми вежбања могу спроводити у циљу унапређења одређених атрибута форме. Ипак, физичка форма је такође и генетски детерминисана, тако да поједине особе поседују природан капацитет за високим нивоом физичке кондиције. Оваква детерминисаност је лакше уочљива у врхунском спорту, посебно код спортова опште издржљивости или дизању тегова, у којиманајбољи такмичари поседују генетски супериоран организам који је напорним вежбањем доведен у стање максималне припремљености. Ипак, досадашња истраживања указују да је редовност у физичкој активности, пре него било који генетски фактор, повезана са здрављем  . Уједно, погрешно је мишљење да су особе које су некада у прошлости биле физичке активне, трајно здравствено заштићене, као и да особе које нису атлетски типови не могу имати користи од вежбања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *