Зашто Скупштина више личи на гробље него на најважнију институцију у општини? Ko je за то крив?

Vaš stav Vesti

Инђијатива преко свог новинарског корпуса често извештава стање ствари на седницама. Осим нас то раде многи новинари у Инђији, а поред медија увек можете као цивил да уђете и чујете шта то може од донесених одлука да утиче на вас у будућности. Скупштине више нису привилегија аристократије али немогуће је не приметити цвркут цврчака у просторијама за посетиоце. Очигледно је да је заинтересованост грађана равна нули  (не можемо их кривити, нису свесни својих права), а да ли је ишта боље код оних који нас заступају?

Related image

Овај чланак је посвећен мом првом утиску и зашто ме очи не варају.  

Живље је на гробљу

Има неколико фракција мртвила и покушаћу овде да набројим све како доликује.

Кремирани мртваци 

Јер на њиховим столицама видите само прашину. Осим тога што их нема, родбина се није сетила да им угаси рачуне у банци, па им одборничка плата свакако стиже. На њихову столицу нису сели наследници, тако да имамо апсолутно мртвило од заступања бирача који су их довели ту. 

Празне клупе намењене опозицији

Анимирани мртваци

 Мртви, где је леш ту али душа припада Волшебнику (или Некроманту). Волшебник оживи мртваца и мртвац копира његове покрете, у овом случају дизање руке кад је гласање око тачака. Команда за дизање је ,, ко је за,’’ па ако се случајно нађете тамо током седнице и ако волите да чукате људе чекићем по коленима ради провере рефлекса, викните гласно ту формулу да проверите функционисање одборника. 

Одборници владајуће већине

Ово није никаква тајна или ново откровење. Председник је сам признао да је тако јер се они претходно договоре у просторијама странке. Стаћемо код ове изјаве на тренутак.

Зар није поента парламентаризма да постоји сукоб мишљења па чак и унутар једне фракције? Зар се са тим сукобима и дебатама не долази до неке синтезе или бољег закључка? Можда сукоб мишљења постоји, али унутар њихових просторија… Зар грађани Инђије не заслужују да чују мишљења која излажу тамо, а не у Скупштини где би стварно требало? Сваком човеку са две здраве вијуге ово личи на једноумље које је (требало да умре) у једнопартијском систему. 

Што значи да уместо једне реалне плате, грађани за једноумље морају да дају 20 плата. Значи овако умире демократија? 

Живи мртваци

 Фосили једнопартијског система. Људи чије су идеје и политике умрле 5. oктобра ал’ они некако преживљавају све до данас. Као зомбији дигну се из гробова у посмртним оделима и прошетају се до општине, слично као Тораја обичај у Индонезији. Ови зомбији су можда најслађи и најискренији пример у општини. Господа дође по дневнице, и момента кад престаје обавеза седења напуштају просторије, тихо као и кад су ушли. 

ДА ЛИ ЈЕ ОВО У РЕДУ ПРЕМА ГРАЂАНИМА?Као што знате, Инђијатива се пре неколико месеци бавила активношћу одборника где смо анализирали рад свих њих.Одборници СПС редовно долазе на сваку седницу Скупштине. Рекло би се у потпуноси оправдавају сваки динар одборничке плате.Међутим, чим се прочита дневни ред они напуштају седницу без иједне изговорене речи, без иједног поднетог амандмана, без иједног постављеног питања. И тако, три и по године. Тачније 36 седница.Да ли они на седницу дођу само по дневницу (2.000 динара) или због нечег другог, покушаћемо да сазнамо.Ово је само један од показатеља да је парламентаризам у Инђији мртав. О свему томе имаћете прилику да прочитате у феноменалној колумни нашег Дејана Петковића.

Inđijativa – Инђијатива 发布于 2020年1月4日周六

Колико нас њихово зевање кошта?

Интересује ме политика довољно толико да не будем идиот. Не морам да се бавим њоме како бих знао колико нас политика кошта. Ја можда могу да лажем али калкулатор не лаже. Хајде да израчунамо у који бунар бацамо наш порез. 

Одборничка плата – 15.000 рсд
Дневница – 2.000 рсд 
Одборника –  37
Седница – 36

4 године мандата (48 месеци) * 15.000 = 720.000 рсд
720.000 * 37 одборника = 26.640.000 рсд
36 седница * 2.000 рсд дневнице * 37 одборника = 2.664.000

Цена бојкота

10 месеци * 10 одборника * 15.000 = 1.500.000 рсд за незаступање од куће)

29.304.000 нас кошта општински шампионат у гласном зевању.

 

Шта је могло да се уради за тај новац?

Сређивање парка Вашариште = 7.000.000 рсд. Отргнути смо за најмање 4 парка у једном њиховом сазиву.

Из приложеног можете да видите да сте покрадени од стране свих странака, народски речено, курта и мурта. 

По(р)ука

Не можемо се правити изненађени њиховим понашањем. Кад учитељица изађе из учионице ђаци тад најмање раде. Грађани треба да прихвате улогу учитељице и да потерају у ћошак лоше ђаке. То ће чинити већом заинтересованошћу за стање у Скупштини. Кад сретнете неког одборника на улици, питајте га/је зашто то ради? 

Некада су седнице трајале по 7 сати, дебате су се покретале око сваке тачке, зашто су ствари данас другачије? Зашто се опозиција не бори? Ако вам кућа гори, да ли трчите по воду или се љутите што гори и чекате испред гуће?

Наша црна прогноза је да се ствари неће променити док ту не буду седели одговорни и компетентни људи. Људи који неће прихватати плате већ ће радо радити посао одборника јер је то дужност грађанина демократског друштва. 

Да плаћате одборнике директно из свог џепа, којем бисте одборнику дали 2.000 да вас заступа?

 

пише: Дејан Петковић, активиста Инђијативе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *