Ваздух и даље загађен и нездрав, ово су препоруке лекара које треба да поштујете

Aktivizam Društvo Vesti

Ваздух у Инђији већ неколико дана је загађен, а према подацима сајта ‘Eр вижуал’ ситуација се није променила ни у уторак. Индекс загађености износи 158, што је за шест више него у Канбери у Аустралији, где недељама бесне велики пожари.

Када је реч о Србији, у врху листе и данас се као по обичају налази главни град Београд, са индексом 161. О високом степену загађења пишу сви значајни медији у земљи, од Блица преко Данаса и Вечерњих новости до Радио телевизије Србије.

Како преноси Блиц, у појединим деловима Београда се не види прст пред оком.

Удео ПМ 2,5 частица по кубном метру у  износи 68,2.  Инђија је у овом моменту има загађенији ваздух него многи градови у Индији. Мумбај важи за један од најзагађенијих градова на свету, али у овом моменту она је на листи иза Инђије са индексом 124.

Image result for mumbai air pollution
Mумбај

ИНДЕКС ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА И ПМ-2,5 ЧЕСТИЦЕ

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: ПМ-2,5 честица, ПМ-10 честица, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

ПМ честице од 2,5 микрона су најопасније јер су најмање. Оне настају сагоревањем фосилних горива – ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

 

ПРЕПОРУКЕ ГРАЂАНИМА

Када је ваздух загађен и оквалификован као “нездрав” и “опасан”, општа јавност и осетљиве групе су изложене великом ризику да доживе јаке иритације и штетне утицаје на здравље који могу покренути друге болести. Сви треба да избегавају вежбање и остану у затвореном.

Препорука за грађане је да избегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Такође, не препоручује се отварање прозора и проветравање како загађен ваздух не би продро унутра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *